Ce reprezinta 'real food' pentru tine?


    Real food in dieta oricarei persoane in zilele noastre inseamna sa fi atat de motivat in alegerea produselor pe care le consumi incat cei din jur te vor considera obsedat. Vorbesc din experienta personala. Oamenii nu sunt indeajuns informati de riscurile pe care si le asuma adesea refuzand sa accepte astfel de sfaturi. As dori personal intr-o zi sa impartasesc cateva articole foarte importante care vor dovedi ca ceea ce majoritatea stiu este departe de adevar. Am sa dau cateva exemple din ce real food inseamna pentu mine si cum aleg produsele din dieta mea. 

1) Am sa incep cu uleiurile procesate cancerigene si a tuturor grasimilor vegetale care sunt folosite cel mai mult fara stiinta (uleiul de floarea soarelui, uleiul vegetal, uleiul de porumb, canola, uleiul de masline pomace-obtinut prin adaugarea hexanului pastei de masline ramase dupa ce a fost extras uleiul extra virgin din ea, faimoasa margarina, uleiul de seminte de struguri procesat). Este o crima impotriva noastra sa alegem astfel de produse crezand ca sunt sanatoase sau bune la dieta. 
Alegeti grasimi din provenienta animala cum ar fi untul (cu procentaj mare de grasime), untura (de care toata lumea se fereste de fapt aceasta fiind sanatoasa fara sa dauneze sanatatii), sau doar uleiuri nerafinate si presate la rece (cititi bine pe lista ingredientelor daca e rafinat stati departe de astfel de produse, nu faceti decat sa ingerati chimicale si arome). 

2) Produse cu arome (sau arome naturale-va asigur nimic nu este natural din acea lista), potentiatoari de gust- faimosul glutamat de sodiu (putin spun 'nu' acestui ingredient adesea mascat in lista ingredientelor sub fel si chip - dauneaza grav organismului si sitemului nervos, consumat pe o perioada lunga fiind cancerigen), emulgatori (daca nu cititi bine chiar si ingredientele de pe pachetele de faina nu castigati nimic ca va faceti paine de casa cand faina este cu emulgatori sau alte ingrediente), conservanti, nitriti (cel mai des intalniti in produse de carne pentru pastrarea culorii si prelungirea duratei de valabilitate), acidul ascorbic in combinatie cu acidul citric pe timp indelungat (exemplu bauturi carbogazoase, conserve de legume) duce la aparitia para-benzenului. El este cancerigen, interzis in alimentatie si este cel mai des intalnit in sampone, geluri de dus si deodorante. 

3) Ouale de casa sau ecologice. Este greu in ziua de astazi sa gasesti ferme care sa hraneasca gainile pe cale naturala. Alegerea oualor ecologice iti garanteaza ca nu consumi de la gaini crescute cu hormoni, mancarea modificata genetic cu care se hranesc sau conditii de crestere. De asemenea va puteti ghida dupa primul numar de pe codul de bare inscriptionat pe oua. 
0 si 1- gainile sunt hranite cu nutreti ecologici si sunt crescute la nivelul solului in hale spatioase avand acces la aer liber in timpul zilei 
2- aceste oua provin de la gaini crescute la sol dar care nu sunt hranite cu nutreti ecologic, indopate cu hormoni de crestere si avand mai putin spatiu fara acces in aer liber 
3- aceste oua sunt atat de toxice incat s-a interzis comercializarea acestora pe teritoriul romanesc de la data 1 ianurarie 2012. 

4) Cantitatea de carne pe care o consumam. Asociatia internationala impotriva cancerului recomanda consumul a doar 500 g carne pe saptamana, si asta pentru o persoana sanatoasa nu la regim. Pare putin dar cu cat mai putin cu atat mai bine. Este greu sa evitam produse de carne fara sa fie crescute fortat, cu hormoni sau anitbiotice in medii naturale. Consumul excesiv de carne este cauza tipurilor de cancer cele ma intalnite (colon, pancreas..) 

5) Produse din soia. In putine cuvinte va informez ca 90% din boabele de soia cultivate sunt modificate genetic. Dupa procesarea acestora nici un produs obtinut nu mai poate fi considerat sanatos. Nu va lasati inselati de cuvintele goale pe care producatorii isi imbie clientii in descrierea de pe aceste produse. 

6) Produse lactate si branzeturi. Consumul de astfel de produse nu este necesar si nici foarte sanatos dar totusi o facem. Pe piata in ziua de astazi in branzeturile maturate (telemea, branza de burduf, cas si multe altele) contin un procentaj mare de sare sau adaos de proteine. Un lucru mai important este alegerea laptelui. Laptele pasteurizat si laptele praf prezinta un pericol deosebit pentru artere din cauza unor substante care se produc in acesta la temperaturi ridicate pentru obtinerea produsului. Acesti radicali reduc din elasticitatea arterelor si provoaca dereglari ale presiunii sangelui. Incercati sa consumati produse de lactate fermentate (kefir, lapte batut, iaurt - dar fara lapte praf), branzeturi cu cheag (branza de vaca proaspata, mozzarella,...), lapte nepasteurizat si omogenat pentru ca acestea sunt usor asimilate de organismul nostru. Depistarea produselor care indeplinesc aceste cerinte presupune mult dovotament dar rasplata este pe masura. 

7) Zaharuri. Pe cat de banal pe atat de important. Zaharul alb nu este decat zahar brut inalbit cu sulf. Incercati sa consumati zahar nerafinat/brut. 

8) Un lucru foarte important cand cumparati dulciuri sau ciocolati este lecitina. Lista al acestui emulgator este lunga. Pe scurt acesta provine din proteine de soia asadar evitati-l. 

9) Sucurile 'naturale'. Chiar si cele 100% nu sunt bune pentru organism deoarece contin prea multa glucoza si fructoza pe care in mod normal nu am putea sa consumam daca am manca fructele intregi. Exemplu, daca mananci un mar vei fi plin dar cand bei suc de mere va fi echivalentul a 4-5 mere din care doar zaharurile au ramas. Nu v-ati intrebat vreodata de ce gustul fiecarui suc de portocale este diferit desi toate provin din acelasi fruct? Sucul este stocat in cilindrii imensi din care oxigenul este extras. Acest lucru permite pastrarea sucului mai mult de un an fara sa se altereze. Problema este ca atunci cand se elimina oxigenul se elimina si aromele. Inainte de impaghetare este momentul cand intra in actiune aceleasi persoane care elaboreaza parfumurile de marca pentru a restaora gustul proaspat de portocala. Aceste esente nu se gasesc pe lista de ingrediente doarece se considera ca provin din uleiurile esentiale ale portocalelor. Sfatul meu este sa renunati la sucuri 'naturale' complet deoarece poate fi costisitoare si nu au nici un beneficiu. 

Sper ca aceste informatii si sfaturi sa va schimbe obiceiurile culinare. Trebuie sa va ganditi si sa investiti in sanatatea voastra pe termen lung pentru ca o data ajuns pe mana doctorilor este prea tarziu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu