vineri, 26 aprilie 2013

Socca cu Dovlecel si Chorizo

Aceasta este printre preferatele mele retete cu faina de naut. Traditional socca, de origine Genovesa, este subtire sub forma unei clatite sau pizza si se serveste simplu. Curand am sa postez si reteta traditionala dar astazi va prezint cu aceasta combinatie care este delicioasa. Puteti adauga sau inlocui cu alte ingrediente deasupra dupa plac.

Pentru aluat (2 portii sau 4 aperitive) :
  • 200 g faina de naut 
  • sare si piper negru proaspat macinat 
  • 1/4 lingurita oregano, cimbru sau busuioc (dupa plac) 
  • 2 catei de usturoi mijlocii rasi fin 
  • 240 ml apa calda 
  • 2 linguri de ulei extra virgin 
  • 2 linguri ulei de masline (acesta se pune in vas) 

Arepas cu Pui si Avocado


Recent la o masa in familie (gazda fiind din Venezuela) a pregatit aceste preparate din faina maiz care au fost delicioase. Am cerut reteta, mi-am procurat faina si iata va prezint una din preferatele mele metode de a o folosi. Sunt satioase si sanatoase, aceasta faina putand fi digerata mai usor de catre organismul nostru iar procesul de nixtamalizare elibereaza vitaminele si mineralele din bobul de porumb. Umplutura facuta nu este traditionala (o voi face si aceea in curand) dar este gustoasa. Sper sa v-a placa.

Ingrediente:
  • 300 g faina masa (faina de malai nixtamalizata; masa de maiz) ; alba sau galbena 
  • 1/2 lingurita de sare de mare fina 
  • 280 ml apa calda 
  • 3 linguri ulei de masline (pentru prajit) 

luni, 22 aprilie 2013

Tagliatelle cu Pleurotus, Sparanghel si Pesto din Leurda


Ingrediente:
  • 100 g ciuperi pleuroturs taiate dupa plac 
  • 1 lingura ulei de masline 
  • 1 file ansoa taiati bucati mici (sau dupa gust) 
  • 2 linguri pesto de leurda
  • 100 g sparanghel 
  • un praf de sare grunjoasa 
  • 2 portii tagliatelle de casa 
Parmigiano Reggiano

Pesto din Leurda cu Ulei de Seminte de Dovleac


Acest pesto a devenit preferatul meu. Ieri am facut o iesire in Muntii Rodnei. La masa pregatita de bunica era aceasta pasta delicioasa si sanatoasa. Mi-a placut foarte mult si automat mi-a venit inspiratia la multitudinea de retete la care poate fi folosit acest pesto. Sunt convinsa ca merge atat cu legume, paste sau peste cat si in unele mancaruri sau ciorbe. Sper sa il incercati. 

Ingrediente:
  • 200 g leurda spalata 
  • 100 ml ulei de seminte de dovleac nerafinat 
  • 30 g Parmigiano Reggiano 
  • un praf de sare de mare (ajustati dupa gust) 

* Daca nu aveti ulei de seminte de dovleac puneti:
100 ml ulei de masline extra virgin
2 linguri seminte de pin sau migdale