miercuri, 23 ianuarie 2013

Pavlova cu Fructe si Sos de Portocale


Pentru bezea:
  • 4 albusuri ecologice 
  • 200 g zahar ecologic
  • 3/4 lingurita otet de vin alb sau otet balsamic alb
  • 1+1/4 lingurita amidon
  • 1+1/2 lingurita extract de 
Pentru sos (optional) : 
  • 60 ml cana suc proaspat stors de portocala
  • 40 g zahar ecologic
  • 3 galbenusuri
  • 1/2 lingurita amidon
  • 45 g unt nesarat
Pentru ornament: 
  • 200 ml smantana pentru frisca (fara indulcitori) 
  • 1 kiwi 
  • cateva felii de ananas
  • 1 mango
  • 2 linguri de zmeura inghetata
 *Pentru ornament puteti folosi ce combinatie de fructe doriti. Recomand sa folositi fructe mai acrisoare care completeaza bezeaua dulce.

Mod de preparare:
Intr-un bol de sticla curat si uscat ungeti putin cu o lamaie apoi cu mixerul bateti albusurile pana cand se formeaza varfuri moi. Treptat adaugati zaharul si continuati pentru ca acesta sa se dizolve iar bezeaua sa ajunga la o textura groasa, teapana si stralucitoare. Adaugati amidonul, vanilia si otetul apoi cu telul inglobati usor. 

Preincalziti cuptorul la 180 C (gaz 4). Intr-o tava cu foaie de copt transferati bezeaua formand un disc cu diametru intre 18-20 cm. Nivelati putin deasupra si mutati la 150 C (gaz 2) dupa ce ati pus aceasta in cuptor. Coaceti intre 30-40 minute, depinde de cuptor (la 25-30 de minute cu unghia foarte usor bateti putin in crusta, daca aceasta suna 'a gol' si e tare puteti opri focul). Dupa ce stingeti focul, lasati usa de la cuptor putin deschisa fara a scoate pavlova pana cand aceasta si cuptorul s-a racit complet. Nu va faceti griji daca scoarta s-a crepat, este perfect normal. 
Daca nu serviti pavlova in cateva ore puteti pastra blatul in cutie de plastic cu capac intr-un loc uscat. 

Pentru sos: 
Intr-o cratita mica puneti putina apa si aduceti la fierbere lenta apoi mutati focul pe minim. Stoarceti portocala, lamaia si pregatiti restul de ingrediente la indemana. Puneti intr-un bol termorezistent galbenusurile, zaharul, sucul de citrice si vanilia. 
Cu telul amestecati bine apoi puneti deasupra cratitei cu apa. La aburi amestecati continuu cu telul aproximativ 8-10 minute, adaugati amidonul si mai continuati inca 4-5 minute. Stingeti focul luati de pe aburi, adaugati untul incorporand acesta pana cand s-a topit. Lasti sa se raceasca inainte de servire sau refrigerati intr-un borcan cu capac pana la o saptamana. 

Bateti frisca si intindeti cu grija peste pavlova. Curatati si taiati fructele alese, zdrobiti zmeura, puneti sos de portocala peste frisca apoi aranjati fructele dupa plac. Tineti la rece.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu