sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Scones cu Dovleac



Pentru aluat: 
  • 219 faina de grau alba (fara aditivi de crestere) 
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/4 lingurita sare
  • 60 g zahar brun
  • 1/2 lingurita extract de vanilie
  • 86 g unt nesarat rece taiat bucati mici
  • 1/2 cana dovleac puree
  • 2 linguri fistic nesarat macinat 
  • 80 ml lapte batut
  • 1 ou cu putin lapte
Pentru glazura: 
  • 2 linguri zahar pudra
  • 1/2 lingurita sirop de artar
  • cativa stropi de lapte

joi, 24 ianuarie 2013

Profiteroles cu Frisca si Ciocolata



Pentru aluat: 
  • 175 ml apa 
  • 85 g unt nesarat
  • 1/4 lingurita sare de mare sau roz fina
  • 1 lingura zahar ecologic
  • 125 g faina de grau alba
  • 3 oua ecologice
Pentru umplutura:
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • 2-3 linguri zahar ecologic
  • 1/2 tableta ciocolata neagra (60-70%)
  • 20 g unt nesarat 
  • 1 lingura lapte

Ravioli cu Sfecla Rosie


Pentru aluat: 
  • 130 g sfecla coapta sau fiarta
  • 300 g faina de grau alba + pentru framantare
  • 2 oua la temperatura camerei
  • 30 ml ulei de masline extra virgin
  • 1/2 lingurita sare de mare fina
Pentru umplutura: 
  • 1 cana branza ricotta 
  • 1/4 cana branza Parmegiano Regiano razalita 
  • 100 g Gorgonzola dulce sau branza de capra moale 
  • 125g Mozzarrela
  • 1/4 lingurita sare de mare fina
  • un praf de piper proaspat macinat

Cuscus cu Feta, Legume si Vinegreta cu Sirop de Artar

Aceasta reteta de cuscus poate fi servita ca meniul principal sau garnitura. Pentru 4 portii ca meniu principal sau 8 portii de garnitura.

Pentru cuscus:
  • 40 g unt
  • 2 dovlecei mici
  • 1 ardei rosu
  • 2 morcovi
  • 2 cepe 
  • 2-3 stropi sos Worcestershire
  • 400 g cuscus
  • sare si piper
  • 1 feta de oaie si capra
Pentru vinegreta:
  • 3 linguri de sirop de artar (preferabil grad a) 
  • 1 catel de usturoi razalit fin
  • 1/2 lingurita mustar Dijon
  • sare de mare sau roz fina
  • piper proaspat macinat
  • 1 lingurita menta
  • 1 lingura otet balsamic alb 
  • 4 linguri ulei de masline extra virgin
  • sucul de la 1/2 de lamaie proaspat stors

Aripi de Pui Dulci si Lipicioase


Ingrediente:
  • 1 kg aripi de pui (varfurile taiate apoi separate) 
  • sare si piper proaspat macinat
  • 1 lingura ulei de masline
Pentru glazura:
  • 20 g unt nesarat (82%) 
  • 40 g zahar muscovado/demarara nerafinat 
  • 3 linguri miere 
  • 1 lingura ghimbir proaspat razalit fin 
  • 1 lingura coriandru praf
  • 3 boabe enibahar macinate
  • 2 catei mici de usturoi razaliti fin
  • 1 lingura sos soia ecologic (organic) 
  • 4 stropi sos tabasco
  • 1 lingura sos Frank's Original 
  • 3 linguri otet balsamic
  • 1 ceapa verde taiata marunt pentru garnisire (optional)

Clatite de Porumb cu Brie, Avocado si Cocos



Pentru avocado: 
  • 1 avocado
  • 2 linguri de cocos proaspat razalit fin
  • sare de mare si piper proaspat macinat
  • 1/2 lingurita coriandru praf
  • 1/2 lingurita suc de limeta proaspat stors (ajustati dupa gust) 
  • 2 linguri de ulei de masline extra virgin
Pentru clatite: 
  • 330 g porumb inghetat sau din borcan 
  • 1/4 ardei chili rosu proaspat
  • 1/2 ceapa rosie 
  • 60 g faina de grau alba
  • 1 ou ecologic 
  • 1 lingurita coriandru praf
  • 20 ml lapte integral
  • 1/4 lingurita praf de copt
  • sare si piper proaspat macinat
  • ulei de masline 
  • felii de brie

Salata in Bol de Lipie cu Piept de Curcan


Pentru marinat: 
  • bucata piept de curcan (aproximativ 400 g) 
  • 1 l apa
  • 30 g zahar brun
  • 30 g sare kosher 
  • 3 boabe de enibahar zdrobite
  • 1 lingurita melasa (optional) 
  • 2 foi de dafin
  • 5 boabe de piper
  • 3 catei de usturoi zdrobiti
  • 1 crenguta mica de cimbru sau 1 lingurita cimbru uscat
  • 3-4 felii de chilli
Pentru glazura: 
  • 2 frunze salvie
  • cateva frunze de rozmarin
  • 1 lingura patrunjel verde
  • 1 lingura otet balsamic
  • 1 bucata de ghimbir (echivalentul unei lingurite) 
  • 20 g unt topit
  • 1 lingurita coriandru praf

Salata de Cartofi cu Varza si Morcov


Imi place aceasta salata servita atat simplu ca meniul principal cat si ca o garnitura.

Ingrediente:
  • 3 oua ecologice 
  • 1 galbenus de ou ecologic (crud) 
  • sare de mare si piper proaspat macinat
  • un praf de enibahar proaspat macinat 
  • 2 lingurite mustar Dijon
  • 130 ml ulei de masline extra virgin
  • 5 cartofi albi sau rosii spalati
  • 1 cartof dulce spalat
  • 250 g varza taiata pestisori fin
  • 1 morcov taiat bastonase subtiri
  • 1/2 ceapa rosie taiata pestisori fin
  • 1 ceapa verde taiata marunt
  • 2-3 linguri castraveti cornichon murati taiati rondele sau bucati mici
  • 1 lingura patrunjel taiat marunt
  • 1 lingura marar taiat marunt
  • 1/2 lingurita suc de limeta proaspat stors

Salata cu Branza de Capra si Dressing Thousand Island


Ingrediente:
  • 1 ou fiert ecologic (trebuie doar galbenusul) 
  • 1 galbenus ecologic 
  • 100 ml ulei de masline extra virgin 
  • 2 lingurite mustar Dijon
  • 1 lingurita otet balsamic alb sau otet de vin alb
  • 2 lingurite miere 
  • 1/2 ardei copt murat
  • 1/2 ceapa rosie
  • sare si piper proaspat macinat
  • cativa stropi Tabasco sau un praf de ardei cayenne
Pentru salata: 
  • 1 branza de capra moale 
  • 1 salata iceberg taiata fin
  • 100 g salata 'mielului' (lamb lettuce) sau rucola
  • 4 morcovi mijlocii taiati bastonase fin 
  • 2 bulbi de fenicul taiati felii fin
  • 1 rodie decojita

Cartofi Dulci Copti si Varza de Bruxelles cu Sirop de Artar


Imi plac aceste doua retete foarte mult si merg bine impreuna. Pot fi servite si separat facand astfel doua garnituri excelente.

Pentru cartofi: 
  • 1 kg cartofi dulci
  • 3 linguri ulei de masline
  • un praf cayenne
  • 1/4 lingurita chimen praf
  • 1 lingurita coriandru praf
  • 1 catel de usturoi razalit fin
  • 1 lingurita oregano
  • un praf de scortisoara
  • piper proaspat macinat
  • sare de mare sau roz fina
Pentru varza: 
  • 500 g varza bruxelles
  • 3 linguri sirop de artar
  • 1 lingurita mustar Dijon
  • sare de mare fina
  • piper proaspat macinat
  • 1 lingurita otet balsamic 
  • 1 lingurita ulei de masline

Salata cu Mango, Rodie, Feta si Dressing cu Ghimbir

Imi place aceasta salata foarte mult deoarece este delicioasa, sanatoasa si potrivita pentru orice sezon.

Ingrediente:
  • 1 mango curatit si taiat felii subtiri
  • 1 rodie 
  • 2 cani varza taiata foarte fin
  • 1 morcov taiat felii subtiri
  • 1/2 ardei rosu gras (daca puteti curatiti de piele) 1 feta de oaie si capra
Pentru dressing
  • 1 lingurita ghimbir razalit fin
  • 1 lingura mac
  • 4 linguri ulei de masline extra virgin
  • sare si piper proaspat macinat
  • 1/2 lingurita sos soia
  • 1 lingurita menta
  • 1/2 lingurita miere
  • 1/4 lingurita otet de vin alb

Salata de Varza Bruxelles cu Bacon



Ingrediente:
  • 500 g varza bruxelles
  • 1 lingura ulei de masline
  • 200 g bacon taiat bucati mici
  • 3 linguri zahar brun cu melasa
  • 80 ml otet balsamic alb sau otet de cidru de mere (daca nu aveti niciunul puteti inlocui cu 60 ml otet balsamic negru) 
  • sare de mare sau roz fina
  • piper proaspat macinat
  • un praf mic de cayenne
  • 2-3 stropi sos Worcestershire


Varza cu Bacon si Mamaliga


Pentru mamaliga: 
  • 800 ml lapte integral
  • 200 g faina de porumb
  • 60 g branza gouda taiata bucatele mici (sau cascaval) 
  • 50 g unt taiat bucati
  • sare si piper dupa gust
Pentru varza: 
  • 3 cepe taiate marunt
  • 2 ardei rosii taiati in cubulete mici
  • 8 felii de bacon taiate bucati
  • 1 varza de un 1 kg taiata fin
  • 300 ml apa calda + 1 cub de legume organic
  • 1/2 lingurita mustar dijon (optional si doar dijon) 
  • 30 g unt
  • 1 catel mare de usturoi razalit
  • 1 lingurita sos de soia 
  • 1/2 lingurita otet balsamic
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • 1/2 lingurita oregano uscat
  • sare si piper dupa gust
  • 1 lingurita patrunjel verde taiat marunt
  • marar verde (optional)

Stroganoff cu Ciuperci si Carne de Vita


Aceasta este o reteta inspirata de cea traditionala din gastronomia ruseasca.


Ingrediente:
  • 2 linguri ulei de masline
  • 500 g carne de vita taiate fasii de aproximativ 2-3 cm 
  • sare si piper proaspat macinat
  • 30 g unt
  • 2 cepe taiate pestisori fin
  • 300 g ciuperci champignon taiate felii
  • 2 catei de usturoi razaliti fin
  • 2 linguri faina de grau alba
  • 1/4 lingurita cimbru
  • un praf mic de chili cayenne
  • 1/4 lingurita oregano
  • 125 ml vin alb 
  • 800 ml apa + 1/2 cub organic de vita sau 800 ml supa clarifiata de vita
  • 200 ml smantana (grasime 30%- este important ca aceasta sa aiba o cantitate mare de grasime pentru a nu se separa) 
  • 1 lingura de ceapa verde taiata marunt (doar cozile)
  • 800 g tagliatelle proaspete

Pui Tagine cu Paine Naan


Ingrediente:
  • 1 pui intreg sau 8 pulpe inferioare (+optional 1/2 cos pentru gust extra) 
  • 3 morcovi
  • 1 pastranac 
  • 3 bete telina verde
  • 1/2 praz 
  • 4 cartofi 
  • 3 catei de usturoi mari taiati marunt
  • 2 cepe rosii 
  • 1/2 dovlecel (optional) turmeric
  • 20 g ghimbir taiat marunt + ghimbir praf
  • sofran 
  • sare si piper proaspat macinat
  • 200 ml apa fierbinte + 1/2 cub de pui/ legume organic (sau 250 ml supa de pui) 
  • naut fiert (optional) 
  • patrunjel si menta verde
  • 4 paini naan de casa (eu am folosit paine naan cu turmeric)

Lipii cu Pui Tandoori si Legume


Pentru marinat: 
  • 600 g piept de pui sau pulpe superioare dezosate
  • 1 lingura iaurt
  • 1 lingurita miere
  • 1 lingura suc de lamaie proaspat stors
  • 1/2 lingurita coriandru praf
  • un praf de chimen 
  • 1 lingura cu varf de pasta tandoori 
  • 1 lingurita ghimbir razalit
  • piper proaspat macinat
Pentru umplutura: 
  • 8 lipii 
  • 30 g unt
  • 4 cepe taiate pestisori
  • 1 morcov taiat bastonase subtiri
  • 1 ardei gras taiat pestisori
  • 1/2 salata iceberg taiata fin

Lipii de Casa


Imi place sa folosesc lipiile foarte mult pentru sandwich-uri. De mult timp am cautat in comert produse care sa nu contine aditivi sau alte ingredinte de care ma feresc cu mare atentie. Am ajuns la concluzia ca si daca voi gasi astfel de produse nu vor fi niciodata ca cele proaspat preparate. Iata va prezint o reteta similara celei traditionale.

Ingrediente:
  • 245 g faina de grau alba 
  • 100 g faina de grau neagra
  • 3/4 lingurita sare de mare sau roz fina
  • 1/3 lingurita praf de copt
  • 71 g untura 
  • 180 ml apa calda (intre 40-45 C)

Tarta cu Sardine

Aceasta reteta este inspirata de o tarta care am cumparat o data intr-o cofetarie din Castellon. Mi-a placut foarte mult si am incercat sa o recreez. 

Pentru aluat: 
  • 240 g faina de grau alba (fara aditivi de crestere) 
  • 89 g unt rece (80-82%) taiat in cuburi
  • 125 ml apa rece
  • un praf de sare
Pentru umplutura: 
  • 6 cepe (eu am folosit 4 galbene si 2 rosii) 
  • 60 g unt (80-82%) 
  • un praf de sare de mare
  • 2 ardei copti taiati pestisori (este important sa fie copti) 
  • 85-100 g sardine in ulei de masline 
  • 1 ou ecologic

Stromboli cu Broccoli, Ardei Copti si Mozzarella de Bivolita


Aceasta reteta de stromboli imi place foarte mult. Umplutura pe care am folosit-o este o varianta vegetariana dar poate fi usor diversificata dupa plac sau dupa ingredientele pe care le aveti pe moment. 

Pentru aluat: 
  • 1 pachet drojdie granulata activa (10 g) 
  • 2 lingurite zahar brun nerafinat
  • 300 ml apa calda (aprox 40 C) 
  • 300 g faina de grau alba 
  • 50 faina de secara
  • 88 g faina de grau neagra
  • 1 1/2 lingurita sare de mare sau roz fina
  • 3 linguri ulei de masline 

Scones cu Morcov si Gorgonzola


Ingrediente:
  • 250 g faina de grau alba (fara emulgatori) 
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita sare de mare sau roz fina
  • un praf de nucsoara proaspat razalita
  • piper proaspat macinat
  • 80 g unt foarte rece taiat bucati mici (80-82%) - tineti in congelator cateva minute 
  • 50 g gorgonzola rece rupta bucati mici
  • 1 morcov razalit fin
  • 1/2 ceapa rosie taiata marunt
  • 80 g smantana (intre 20-30%) 
  • 1 ou ecologic + 1 pentru uns

Pizza cu Porumb si Broccoli


Pentru aluat: 
  • 60 ml apa calda (intre 38-40 C) 
  • 10 g drojdie granulata activa 
  • 1 lingurita miere
  • 180 ml apa calda (intre 38-40 C) 
  • 1 lingura ulei de masline extra virgin 
  • 1 lingurita sare de mare fina 
  • 375 g faina de grau alba 
Pentru topping: 
  • 30 g unt 
  • 2 cepe taiate marunt 
  • 1 file de ansoa 
  • 1/4 lingurita cimbru 
  • 200 g sos de rosii 
  • 10 g frunze de busuioc taiate marunt 
  • sare si piper proaspat macinat 
  • sos tabasco dupa gust (puteti pune si chili cayenne) 

Pizza cu Ansoa si Kalamata


Pentru aluat: 
  • 60 ml apa calda (intre 38-40 C) 
  • 10 g drojdie granulata activa 
  • 1 lingurita miere
  • 180 ml apa calda (intre 38-40 C) 
  • 1 lingura ulei de masline extra virgin 
  • 1 lingurita sare de mare fina 
  • 375 g faina de grau alba 
Pentru topping: 
  • 30 g unt 
  • 2 cepe taiate marunt 
  • 1 bucata file de ansoa 
  • 1/4 lingurita cimbru 
  • 200 g sos de rosii 
  • 20 g frunze de busuioc taiate marunt 
  • sare si piper proaspat macinat 
  • sos tabasco dupa gust (puteti pune si chili cayenne) 

Pizza Calzone cu Mozzarella si Prosciutto


Pentru aluat: 
  • 250 g faina de grau alba 
  • 1/2 lingurita drojdie granulata
  • 1 lingurita miere 
  • 1/2 lingurita sare de mare sau roz fina
  • 135 ml apa calda (aproximativ 40 C) 
Pentru umplutura: 
  • 100 g prosciutto 
  • 250 g mozzarela 
  • 4 linguri sos de rosii (nu folositi bulion sau pasta) 
  • piper
  • 1 lingurita oregano
  • busuioc verde

Paine cu Miez de Nuca si Seminte



Ingrediente:
  • 450 g faina de grau alba (fara aditivi de crestere) 
  • 85 g faina de secara
  • 15 g tarate de grau
  • 2 lingurite de sare de mare sau roz fina
  • 1 lingurita drojdie granulata 
  • aproximativ 410 ml apa calda (aprox 40 grade C) 
  • 60 g miez de nuca taiate bucati mai mici
  • 3 linguri seminte de floarea soarelui sau dovleac
  • 3 linguri mac

Paine cu Lapte Covasit


Ingrediente:
  • 160 g faina de grau alba (fara agenti de crestere) 
  • 120 g faina de grau neagra 
  • 1/2 cana fulgi de ovaz
  • 1/4 cana tarate de grau
  • 1 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita sare de mare fina
  • 60 g unt rece taiat in bucati 
  • 350 ml lapte covasit 
  • 30 ml lapte integral
  • ulei de masline


Paine cu Faina de Porumb si Melasa


Ingrediente:
  • 80 g faina de porumb
  • 250 ml apa + 250 ml apa separat
  • 45 g unt nesarat (82%) 
  • 100 g melasa (unsulphured) 
  • 1/2 lingurita sare 
  • 125 ml apa calda (intre 38-40ºC) 
  • 2 1/2 lingurite drojdie activa granulata
  • 1 lingurita zahar
  • 475 g faina de grau alba
  • 180 g faina de grau neagra

Covrigi cu Seminte




Ingrediente:
  • 2 1/4 lingurite drojdie activa granulata
  • 2 linguri zahar nerafinat brun
  • 250 ml apa calda (aprox 40 C) 
  • 440 g faina de grau alba 
  • 1 3/4 lingurita sare de mare
  • seminte de mac 
  • seminte de floarea soarelui
  • un ou ecologic



Chifle Integrale cu Migdale si Mac


Ingrediente:
  • 250 ml lapte cald (38-40°C) 
  • 125 ml apa calda (38-40°C) 
  • 2 1/4 lingurite drojdie activa granulata
  • 1 lingura miere
  • 45 ml ulei de masline extra virgin
  • 2 1/2 lingurita sare de mare sau roz fina
  • 200 g faina de grau alba
  • 260 g faina de grau neagra 
  • 100g faina de secara
  • 3 linguri mac
  • migdale felii
  • 1 ou ecologic

miercuri, 23 ianuarie 2013

Scones cu Stafide, Zmeura si Capsuni


Ingrediente:
  • 220 ml smantana 
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 332 g faina de grau alba fara aditivi de crestere
  • 1 1/2 lingurite praf de copt
  • 1/2 lingurita sare de mare sau roz fina
  • un praf de nucsoara proaspat razalit
  • 150 g unt (80-82%) foarte rece
  • 130 g zahar muscovado (brun cu melasa) sau demerara nerafinat
  • 100 g stafide
  • 100 g zmeura si capsuni inghetate zdrobite marunt (sau oricare alte fructe inghetate) 
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 2 oua ecologice

Cotlet de Porc Maturat


Aceasta este preferata mea reteta de a gati cotletul de porc. Este delicios, plin de arome iar datorita saramurii nu are acea textura uscata.
  • 4 bucati cotlet de porc a cate 250 g fiecare (este important bucatile sa fie de aceeasi cantitate pentru ca saramura sa le patrunda unifom si sa fie gatite egal) 

Pentru saramura: 
  • 1/2 cana sare kosher sau de mare medie (daca folositi sare fina sau de masa puneti 1/4 cana) 
  • 3/4 cana zahar brun cu melasa
  • 1 lingurita piper proaspat macinat
  • 1 lingurita enibahar praf
  • 1/2 lingurita cuisoare praf
  • 1 foaie de dafin
  • 250 ml apa fierbinte
  • 1. 5 ml apa
  • 2 bete de telina verde taiate bucati
  • 1/2 ceapa 
  • 3 catei de usturoi 

Caesar Dressing


Ingrediente:
  • 80 ml ulei de masline extra virgin 
  • 1 galbenus de ou ecologic la temperatura camerei 
  • 1/2 lingurita sos Worcestershire
  • 1 file ansoa (ajustati dupa plac) 
  • 1 lingurita suc de lămâie proaspat stors
  • 1 catel de usturoi
  • 30 g Parmigiano Reggiano 
  • piper proaspat macinat dupa gust
  • 1 lingura iaurt grecesc

Piept de Pui cu Prosciutto Di Parma


Ingrediente:
  • 2 piepturi intregi de pui dezosat 
  • 8 felii prosciutto di parma (incercati sa cautati sa aiba doar carne de porc si sare la ingrediente) 
  • 2 linguri miere
  • 1 lamaie
  • 2 linguri ulei de masline
  • 3 morcovi mari
  • 3 bucati pastranac 
  • 4 cartofi mari
  • 40 g unt topit (80%) 
  • 1 lingura smantana
  • un praf de nucsoara 
  • rucolla si cimbru verde pentru ornament (optional)

Burger de Pui sau de Vita



 Ingrediente:
  • 400 g pulpa de manzat sau 1 piept de pui dezosat (intreg) 
  • 8 cartofi
  • 4 felii de gouda sau cheddar
  • 2 cepe
  • 20 g unt (80-82% grasime)
  • rucolla sau salata verde
  • 5 linguri ulei masline
  • sare si piper proaspat macinat
  • 3 linguri patrunjel
  • 1/2 lingurita salvie uscata 
  • 1/2 lingurita oregano uscat 
  • 3 catei de usturoi 
  • 4 chifle de casa 

Chifle de Casa





Ingrediente:
  • 2 1/4 lingurite drojdie granulata
  • 60 ml apa calda (40-45 C) 
  • 375 g faina de grau alba
  • 250 ml lapte integral
  • 45 g unt nesarat (82 %) 
  • 1 ou ecologic batut 
  • 1 lingurita sare
  • 2 linguri zahar brun

Tiramisu

Este important ca piscoturile si branza mascarpone sa fie de calitate superioara deoarece face o mare diferenta. De asemenea nu recomand frisca vegetala fiindca contine indulcitori si stabilizatori dar si din motive de sanatate. 

Becca S
Ingrediente:
  • 600 g piscoturi 
  • 3 cutii mascarpone (750 g) 
  • 600 ml smantana pentru frisca foarte rece (sa nu fie vegetala)
  • 3 galbenusuri ocologice
  • 450 g zahar ecologic
  • semintele de la o pastaie de vanilie (sau 2 lingurite extract de vanile) 
  • 1.1 l cafea naturala tare cacao pudra nedegresata
  • 80 g ciocolata neagra (intre 70-80%) fara lecitina sau grasimi vegetale

Tarta cu Mere, Sos Caramel si Mascarpone


Acesta este preferatul meu desert cu mere. Nu va lasati inselati de aspectul rustic si dezordonat al acestei tarte, este foarte delicioasa. Pare a fi mult de lucru dar e mai mult in teorie.

Pentru sos caramel: 
  • 220 g zahar ecologic
  • 80 g unt (80-82% grasime) 
  • 125 ml smantana (20% grasime) 
  • 1/4 lingurita sare kosher sau de mare medie 
Pentru aluat: 
  • 105 g faina de grau alba
  • 1/9 lingurita praf de copt 
  • 1/9 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/4 lingurita sare de mare fina
  • 76 g unt foarte rece taiat bucati mici
  • 40 ml apa foarte rece
Pentru umplutura: 
  • 50 g unt nesarat
  • 1/2 cana zahar brun muscovado sau demerara
  • 1 lingurita scortisoara praf (pentru un gust maxim macinati 3/4 de bat mare de scortisoara) 
  • 1/2 lingurita cuisoare praf (sau macinati 3-4 cuisoare) 
  • 1/4 lingurita enibahar praf (sau macinati 2 boabe de enibahar)
  • 6-7 mere mijlocii decojite si cotorul scos

Pavlova cu Fructe si Sos de Portocale


Pentru bezea:
  • 4 albusuri ecologice 
  • 200 g zahar ecologic
  • 3/4 lingurita otet de vin alb sau otet balsamic alb
  • 1+1/4 lingurita amidon
  • 1+1/2 lingurita extract de 
Pentru sos (optional) : 
  • 60 ml cana suc proaspat stors de portocala
  • 40 g zahar ecologic
  • 3 galbenusuri
  • 1/2 lingurita amidon
  • 45 g unt nesarat

Negrese cu Sos Caramel


Acestea sunt negresele mele preferate. Este o reteta recent dezvaluita al unuia dintre cei mai renumiti chocolatieri, Paul A. Young. Este important sa aveti cele mai bune ingrediente pentru o reusita a acestora, merita tot efortul. Nu se compara deloc cu negresele pufoase si cu textura uscata. Acestea au o textura densa, moale si complimentate de caramel este un amestec facut in rai.


Pentru caramel:
  • 75 g zahar nerafinat demerara 
  • 50 ml smantana (intre 20-30% -este important sau aiba un continut mare de grasime) 
  • 30 g unt (80-82%) 
  • 1/8 lingurita sare de mare sau roz (Himalaya) 
Pentru aluat: 
  • 100 g unt (80-82% grasime) 
  • 250 g zahar nerafinat muscovado sau demerara
  • 70 g miere 
  • 270 g ciocolata neagra de 70% (fara lecitina sau grasimi vegetale) 
  • 4 oua ecologice
  • 70 g faina de grau alba fara aditivi de crestere

marți, 22 ianuarie 2013

Lapte Condensat Indulcit de Casa


Aceasta este o reteta potrivita daca sunteti intr-o zona unde nu se gaseste lapte condesat indulcit sau doar vreti sa faceti o varianta mai sanatoasa decat cea din comert. Recomand sa faceti aceasta reteta printre alte lucruri cand sunteti prin preajma bucatariei pentru a i se acorda atentia necesara. Laptele condensat este delicios atat in prajituri, bauturi si dulciuri cat si ca topping.

Ingrediente:
  • 750 ml lapte integral (este important sa nu fie degresat)
  •  210 g zahar nerafinat demerara/brut 
  • 80 g unt nesarat (82%) 
  • 1 lingurita extract de vanilie sau semintele de la o pastaie de vanilie (puteti lasa aceasta in lapte pana la intrebuintarea acestuia) 

Biscuiti cu Marshmallows Inveliti in Ciocolata


Ingrediente:
  • 300 g faina de grau alba (fara aditivi de crestere) 
  • 2 1/4 lingurite praf de copt
  • 185 g unt topit la temperatura camerei (80% grasime) 
  • 1 ou ecologic la temperatura camerei
  • 170 g zahar brun 
  • 1/2 lingurita extract de vanilie
  • 1 punga marshmallows (250 g) 
  • aproximativ 85 g ciocolata neagra intre 60-80 % fara lecitina sau grasimi vegetale

Supa de Pui cu Taietei de Casa


Pentru taietei: 
  • 100 g faina de grau alba fara emulgatori
  • 1 ou ecologic
  • un praf de sare
Pentru supa: 
  • 30 g unt
  • sare de mare sau roz grunjoasa
  • 1 ceapa 
  • 1 morocov 
  • 1/4 patrunjel 
  • 1 lingura frunze de telina verzi taiate marunt
  • 1/4 lingurita oregano
  • 1/4 lingurita cimbru verde
  • 2 l supa de pui (preferabil de casa) plus extra pentru ajustare (fierbinte) 
  • 1 lingura patrunjel maruntit 
  • piper negru proaspat macinat

Supa de Pui (Concentrat de Pui)


Puneti intre 3 si 3.5 l apa depinde de volumul legumelor si a oaselor, dar sa nu treaca de 3/4 din capacitatea cuctei

Ingrediente:
  • 1 spate de pui (cu gat)
  • 2 linguri otet de vin alb
  • 2 morcovi mari
  • 1 bucata telina radacina
  • 1 ceapa mare
  • 1 patrunjel radacina
  • 10 boabe de piper
  • 1 foaie de dafin
  • 2 catei de usturoi mici zdrobiti
  • 1 crenguta de cimbru (de marimea unui deget)

Supa de Porumb si Cartofi


Ingrediente:
  • 30 g unt nesarat
  • 1 ceapa taiata marunt
  • 1 bat telina verde taiat fin
  • 1/2 pastranac taiat mic
  • 1 morcov taiat mic
  • 1/2 lingurita oregano
  • 1/2 lingurita maghiran
  • 1/2 lingurita cimbru
  • un praf de cayenne
  • 1. 3 l apa + 1 cub organic de pui/legume sau 1.3 l supa de pui/legume
  • 600 g cartofi
  • 450 g porumb 
  • 50 ml smantana
  • 1 lingurita patrunjel maruntit
  • sare si piper 
  • cateva frunze de rucola
  • 4 felii de bacon taiat marunt (optional) 
  • Parmigiano Reggiano razalit fin (optional)

Ciorba de Cartofi cu Zer


Pentru zer: 
  • 2 l lapte integral
  • 1/2 cana smantana (intre 25%-30%) 
  • 3 linguri de otet de vin alb
  • 1/2 lingurita sare
Pentru supa: 
  • zerul obtinut
  • 50 g unt (82%) 
  • 200 g bacon 
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 1/2 patrunjel radacina si aceeasi cantitate telina radacina 
  • 1 bat de telina verde (optional) 
  • 1/2 pastarnac radacina
  • 2 fire de praz
  • 1 lingurita oregano si 1/2 lingurita salvie
  • 1 cub de vaca sau de legume organic
  • 1. 3 - 1. 5 kg cartofi
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita piper
  • 1 lingura de partrunjel verde tocat

Supa Crema de Cartofi cu Praz si Broccoli


Ingrediente:
  • 500 g cartofi albi curatiti si taiati cuburi 
  • 40 g unt
  • 1 praz 
  • 2 morcovi 
  • 2 cepe
  • 1.5 l apa + 1 cub de legume/pui organic sau 1. 5 supa de legume/pui
  • 1 lingurita cimbru
  • 1/2 lingurita maghiran
  • un praf mic de ardei cayenne
  • 500 ml lapte
  • 2-3 linguri smantana
  • 3 linguri cheddar razalit (sau cascaval) 
  • 1/2 broccoli spalat si taiat bucati (aproximativ 100-130 g) 
  • piper proaspat macinat
  • sare de mare sau roz fina
  • 2 felii bacon taiate marunt

Ciorba de Burta


Pentru supa de vita: 
  • 1 os de vita
  • 1 coada de vita 
  • 2 linguri otet de vin alb/rosu
  • 1 radacina patrunjel 
  • 1 morcov 
  • 1/4 cana telina radacina 
  • 3 catei de usturoi zdrobiti
  • 10 boabe de piper negru
  • 2 catei de usturoi
  • 1 crenguta de cimbru
Pentru ciorba: 
  • 1.5 kg burta prefiarta fara glazura
  • 40 g unt sau untura

Crutoane cu Pesto




Ingrediente:
  • 15 g busuioc verde
  • 1 lingura muguri de pin (pinenuts; puteti inlocui si cu migdale) 
  • 20 g Parmigiano Reggiano
  • 60 ml ulei de masline extra virgin
  • 2 catei de usturoi 
  • sare si piper proaspat macinat
  • 500 g paine de casa (la o zi dupa ce a fost preparata)

Sandwich cu Prosciutto, Brie si Mar

Acest sandwich este simplu, delicios, ingredientele completandu-si aromele foarte bine.


Ingrediente:
  • 1 mar curatit de coaja si taiat felii
  • 20 g unt
  • 1/4 lingurita otet balsamic
  • piper proaspat macinat
  • un praf de nucsoara
  • 4 chifle sau covrigi de casa
  • 4 felii de prosciutto
  • felii de brie la temperatura camerei 
  • salata preferata spalata si uscata