miercuri, 23 ianuarie 2013

Negrese cu Sos Caramel


Acestea sunt negresele mele preferate. Este o reteta recent dezvaluita al unuia dintre cei mai renumiti chocolatieri, Paul A. Young. Este important sa aveti cele mai bune ingrediente pentru o reusita a acestora, merita tot efortul. Nu se compara deloc cu negresele pufoase si cu textura uscata. Acestea au o textura densa, moale si complimentate de caramel este un amestec facut in rai.


Pentru caramel:
  • 75 g zahar nerafinat demerara 
  • 50 ml smantana (intre 20-30% -este important sau aiba un continut mare de grasime) 
  • 30 g unt (80-82%) 
  • 1/8 lingurita sare de mare sau roz (Himalaya) 
Pentru aluat: 
  • 100 g unt (80-82% grasime) 
  • 250 g zahar nerafinat muscovado sau demerara
  • 70 g miere 
  • 270 g ciocolata neagra de 70% (fara lecitina sau grasimi vegetale) 
  • 4 oua ecologice
  • 70 g faina de grau alba fara aditivi de crestere
Mod de preparare:
Puneti intr-o cratita zaharul distribuind uniform. Puneti la foc mic si lasati sa se topeasca. Sa nu amestecati sub nici o forma, cand pe margini a inceput sa se topeasca miscati putin cratita pentru a combina cu cel cristalizat. Cand acesta s-a topit mai lasati cateva secunde apoi luati de pe foc. Adaugati putina smantana, amestecati apoi treptat restul. La sfarsit puneti untul si inglobati bine acesta cand s-a topit. Lasati deoparte. 

Intr-o cratita puneti din ingredientele pentru aluat mierea, zaharul, untul si lasati la foc mic pana cand acestea sunt topite si amestecati bine. Luati apoi de pe foc si puneti bucatile de ciocolata. Inglobati acestea bine pana este topita si se formeaza intr-o pasta, lasati sa se raceasca cateva minute. 

Intr-un bol bateti ouale cu vanilia si apoi amestecati-le cu ciocolata. Adaugati faina si inglobati bine aceasta. Puneti hartie de copt intr-un vas termorezistent (sa nu fie mai mare de 20cm x 30cm) pe toate partile apoi preincalziti cuptorul la 160°c (gaz 3). Turnati aluatul in vas si distribuiti uniform. Puneti caramel deasupra facand niste forme cu o furculita. Coaceti 15 minute apoi scoateti si lasati sa se raceasca complet. Acoperiti vasul cu folie de plastic si lasati in frigider peste noapte sau cel putin 5-6 ore. 

Credeti-ma, desi este foarte tentant sa gustati imediat asteptarea nu va v-a dezamagi. Taiati portii umezind putin cutitul dupa fiecare bucata pentru a avea taieturi curate. Inainte de servire lasati bucatile taiate la temperatura camerei 15-20 de minute. 

*Daca caramelul este prea gros sau s-a intarit din vreun motiv inainte sa-l turnati incalziti cateva secunde in cuptorul cu microunde, amestecati si apoi puneti-l deasupra pe negrese.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu