miercuri, 13 februarie 2013

Oua Umplute cu Ton si Mascarpone

Aceasta combinatie de ton cu mascarpone imi place sa o folosesc atat la oua umplute cat si la sandwich-uri. Este preferata mea salata cu ton. Cantitatile folosite au fost pentru doua meniuri principale cu salata preferata dar pot fi si aperitive excelente.


Ingrediente: 
  • 5 oua ecologice la temperatura camerei 
  • 1 lingurita mustar Dijon 
  • 50 g mascarpone 
  • 45 ml ulei de masline extra virgin 
  • partea alba de la o ceapa verde 
  • 60 g ton bucati in suc propriu stors 
  • sare si piper negru proaspat macinat 
  • chili cayenne (optional) 
  • 2 bucati de limeta 

Chifle cu Usturoi, Ceapa Rosie si Seminte


Ingrediente:
  • 125 ml apa 
  • 250 ml lapte integral 
  • 30 g drojdie proaspata 
  • 45 ml ulei de masline extra virgin 
  • 1 lingurita sare 
  • 1 lingura zahar 
  • 530 g faina de grau alba 
  • 100 g faina de secara 
  • 5-6 catei de usturoi (nu mari) 
  • 1 lingurita ulei de masline 
  • un praf sare de mare fina 
  • un praf de mirodenii (optional) 
  • 1/2 ceapa rosie 
  • 1 ou ecologic 
  • 1 lingura lapte 
  • seminte de floare soarelui 

Quinoa cu Chorizo si Dovlecel


Ingrediente:
  • 180 g quinoa 
  • 375 ml apa 
  • un praf de sare 
  • 30 g unt nesarat 
  • 1/2 lingurita sare de mare sau roz grunjoasa 
  • 3 cepe verzi taiate marunt 
  • 1/2 ardei rosu taiat marunt 
  • 1 dovlecel taiat bucati mici 
  • 50 g chorizo proaspat sau maturat neafumat taiat bucati mici (sa nu fie uscat) 
  • 3 catei mici de usturoi razaliti fin 
  • 1 lingura otet de orez 
  • 1 lingura sos de soia ecologic 
  • 4-5 stropi tabasco sau un praf mic de chili cayenne 
  • piper negru proaspat macinat 
  • 2 oua ecologice la temperatura camerei 
  • 1 lingura ulei de masline extra virgin 
  • sare Maldon sau kosher 

duminică, 10 februarie 2013

Tocana cu Dovlecei, Cartofi si Vanata


Ingrediente:
  • 50 g unt nesarat 
  • 3 cepe taiate marunt 
  • 1/2 lingurita sare de mare grunjoasa 
  • 2 morcovi razaliti fin 
  • 1/4 bat telina verde taiata marunt 
  • 1/2 ardei rosu taiata marunt 
  • 1/4 lingurita cimbru uscat 
  • 1/4 lingurita maghiran uscat 
  • 1/2 lingurita busuioc uscat 
  • 3-4 stropi de sos Worcerstershire 
  • 2 catei de usturoi potriviti razaliti fin 
  • 750 ml supa concentrat de pui/ legume 
  • 2 dovlecei (aproximativ 500 g) injumatatiti apoi taiati felii intre 0.5-1 cm 
  • 1 vanata (aproximativ 300 g) taiata bucatele sau cuburi dupa plac 
  • 900 g cartofi taiati bucati sau cuburi dupa plac 
  • 150 ml sos de rosii (sa nu fie pasta concentrat) 
  • 1 lingura patrunjel verde taiat marunt 
  • sare de mare fina si piper negru proaspat macinat 
  • smantana pentru servire 

Clatite cu Nutella, Banane si Mango

Mai este putin pana la ziua clatitelor (12 februarie) si as vrea sa va prezit una dintre preferatele mele metode de a le servi.

Pentru clatite: 
  • 45 g unt nesarat (82%) 
  • 250 ml lapte integral 
  • un praf de sare de mare sau roz fina 
  • 2 lingurite zahar nerafinat 
  • 1 lingurita extract de vanilie 
  • 80 g faina de grau alba 
  • 2 oua ecologice 
Pentru umplutura: 
  • nutella (preferabil de casa) 
  • 2 banane taiate felii 
  • 1 mango taiat felii 
  • 150 ml smantana pentru frisca (sa nu fie vegetala sau cu indulcitori) 

Nutella de Casa

Astazi va prezint versiunea mea de nutella de casa. Putine persoane refuza acest produs pe motivul ca nu este un preparat delicios. Deopotriva poate duce chiar la dependenta. Desi nu sunt un fan al combinatiei de ciocolata cu alune (orice fel), nutella este singura pe care o agreez. Din pacate produsele cumparate nu sunt nici pe departe ceea ce ar trebui sa consumam pentru o dieta sanatoasa. Cu ceva timp in urma am incercat fel si fel de retete de nutella. Unele aveau textura prea uscata si un gust insipid, altele prea uleioase sau lichide pana cand am gasit combinatia perfecta dupa gustul meu. 


Ingrediente:
  • 200 g alune de padure neprajite 
  • 400 ml lapte condensat indulcit (preferabil de casa) 
  • 100 g ciocolata neagra (intre 70-80% fara lecitina sau grasimi vegetale - este foarte important) 
  • 1 lingurita extract de vanilie 
  • un praf mic de sare de mare fina 

Supa de Varza si Cartofi


Ingrediente:
  • 40 g unt nesarat
  • 3 cepe taiate marunt
  • 1 lingurita sare de mare grunjoasa
  • 2 morcovi razaliti fin
  • 1/4 radacina pastranac razalit fin
  • 1/2 lingurita tarhon
  • 1/4 lingurita cimbru
  • 3 l supa concentrat de pui
  • 500 g varza taiata fin
  • 2-3 stropi sos Worcestershire
  • 3-4 cartofi taiati cuburi de aproximativ 2-3 cm
  • 200 ml sos de rosii
  • 1 lingura patrunjel verde taiat marunt
  • sare de mare fina si piper proaspat macinat 
  • smantana pentru servire

Mamaliga cu Chorizo, Vanata si Mozzarella de Bivolita


Pentru mamaliga:
  • 800 ml lapte
  • un praf de sare
  • un praf de nucsoara proaspat razalita
  • 200 g faina de porumb
  • 60 g unt nesarat
Pentru umplutura:
  • o vanata 
  • un praf de sare de mare fina
  • 30 g unt nesarat
  • 100 g chorizo maturat taiat bucati mici
  • 4 cepe taiate pestisori fin
  • o lingurita sare de mare sau roz grunjoasa
  • un praf mic de cimbru
  • 1 lingura sos de rosii
  • piper negru proaspat macinat
  • o lingura patrunjel verde taiat marunt
  • 250 g mozzarella de bivolita taiata felii
  • 50 g gouda razalita