vineri, 22 februarie 2013

Maki Sushi cu Somon Afumat, Avocado si Castraveti

Ingredientele pentru orez trebuie respectate cu strictete.

Pentru orez: 
  • 580 g orez cu bob rotund
  • 780 ml apa
  • 110 ml otet de orez alb 
  • 50 g zahar ecologic
  • 1/2 lingurita sare de mare fina
Pentru umplutura: 
  • 7 foi nori
  • 1 avocado taiat bastonase subtiri
  • 3 castraveti mici sau 1/2 castravete englezesc taiati bastonase subtiri
  • 500 g somon afumat
  • wasabi 
  • sos de soia ecologic pentru servire
aveti nevoie si de o rogojina de bambus pentru sushi

Mod de preparare:
Orezul se pune intr-un bol apoi se acopera cu apa, se amesteca bine dupa care se scurge de apa. Frecati usor orezul intre degete 1-2 minute, acoperiti iarasi cu apa, strecurati si urmati acest proces pana cand apa ramane limpede. Strecurati orezul din nou si puneti-l intr-o cratita cu 750 ml de apa. Lasati sa deoparte timp de 30 de minute. Acoperiti apoi cratita, puneti la foc mediu si cand acesta incepe sa fiarba, fie se vede prin capac sau dupa sunetul apei, dati focul pe minim (sa fiti atenti la momentul cand incepe sa fiarba). Nu se ridica capacul sub nici o forma din momentul de cand s-a pus pe foc. Dupa 15 minute se stinge focul si se lasa in cratita cu capacul pus timp de 15 minute. Intre timp intr-o alta cratita se pune otetul, sarea si zaharul. Se incalzeste la foc mic pana cand se topeste zaharul. Nu lasati sa ajunga la fierbere.
 Intr-un bol mare de sticla, plastic sau de lemn (eu am folosit o tava mare) se pune orezul. In nici un caz sa puneti orezul in vas de metal. De asemenea folositi doar lingura de lemn sau plastic. Se toarna otetul peste orez treptat si cu lingura 'taiati' usor incorporand uniform lichidele pana cand acestea sunt absorbite. Aveti grija sa nu striviti boabele de orez.  Cand orezul este rece sunteti gata pentru asamblare. Pregatiti un bol mic cu apa la indemana. 

Pe o rogojina de bambus se aseaza o foaie nori cu partea stralucitoare in jos. Umeziti degetele, scuturati  usor excesul de apa apoi intindeti orezul uniform apasand cu grija dar in acelasi timp compactand sa aiba o grosime de aproximativ 1 - 1.5 cm, lasand liber in partea deasupra aproximativ 2-3 cm iar in partea spre dumneavoastra 1 cm. 
Aranjati umplutura pe partea apropiata, nu puneti foarta multa. Langa aceasta ungeti putin cu wasabi. Rulati apoi cu ajutorul rogojinei apasand usor si ferm. Inainte sa ajungeti in capat umeziti un deget si ungeti partea libera de pe margine pentru a se va lipi mai bine. Cand aveti toate rulourile gata pe un carpator cu un cutit ascutit taiati portii de aproximativ 2 cm, stergand cutitul cu o laveta umeda dupa fiecare felie taiata.

Serviti cu sos de soia si optional extra wasabi sau ghimbir murat.

* Incercati sa nu cumparati wasabi care contine colorant si doar hrean. 
** Se consuma imediat. 
*** Aceasta este o reteta este de aproximativ 5 portii.
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu