- 200 ml apa calda (aproximativ 38-40 C)
- 20 g drojdie proaspata (sau 1 1/2 lingurita drojdie ganulata activa)
- 1 lingurita zahar
- 1/2 lingurita sare
- 1 lingurita ulei de masline extra virgin
- 350 g faina de grau alba
- 1/2 lingurita praf de copt
- 1 lingura ulei de masline extra virgin
- sare kosher sau maldon
- piper proaspat macinat
- 1 lingurita salvie uscata sau 2 lingurita salvie verde taiata fin
- 1 ceapa mare rosie (1/2 taiata bucati mici si 1/2 taiata pestisori)
- 50 g gouda razalita
Mod de preparare:
Puneti drojdia proaspata cu apa calda intr-o cana si amestecati ca aceasta sa se topeasca (daca e uscata lasati deoparte 15 minute). Intr-un bol puneti faina. Adaugati peste drojdie sarea, zaharul si uleiul de masline, amestecati apoi turnati peste faina. Formati intr-un alauat iar cand toata faina e absorbita transferati pe o suprafata. Presarand faina doar daca este necesar si framantati aceasta 7-8 minute. Puneti aluatul intr-un bol cu putin ulei de masline, ungeti acesta si lasati acoperit 40 de minute. Puneti aluatul inapoi pe suprafata, apasati-l, imprastiati ceapa taiata marunt, putin salvie apoi framantati usor pana distribuiti acestea prin aluat. Intindeti apoi intr-un cerc de diametrul unei tavi rotunde. Daca tava e de teflon acoperiti cu folie de aluminiu. Puneti aluatul in tava, acoperiti si lasati deoparte 30 de minute. Dupa ce a trecut timpul cu degetul apasati usor si faceti gauri (de aproximativ 2 cm). Acoperiti si mai lasati inca 30 de minute. Preincalziti cuptorul la 180 C (gaz 4). Turnati deasupra lingura de ulei de masline, presarati branza, ceapa pestisori, sarea, piper si salvie. Coaceti 25-30 de minute apoi lasati sa se raceasca cel putin la temperatura camerei inainte de a servi.
* Personal imi place ceapa care se pune deasupra focacciei mai subtire sa fie mai uscata dar daca doriti taiati-o mai gros.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu