sâmbătă, 9 martie 2013

Crap Marinat


Aceasta postare este mai mult un mod si o reteta pentru ingredientele pe care le folosesc cand gatesc peste proaspat. Este printre preferatele combinatii pentru marinare. Puteti ajusta cantitatea de ingrediente in functie la cat de mare este pestele sau dupa plac. De data aceasta am folosit un crap oglinda care a cantarit 2 kg dar merge foarte bine si cu pastrav sau cod.

Pentru marinare:
  • 6 boabe de piper negru 
  • 2 boabe de piper alb 
  • 10 boabe de ienupar 
  • 5 boabe de enibahar 
  • 1/2 lingurita seminte de coriandru 
  • 3 catei de usturoi taiati marunt 
  • 15 g ghimbir taiat marunt 
  • un praf de sare grunjoasa 
  • 1 ardei chili taiat fin (indepartati semintele daca nu doriti sa fie picant) 
  • 50 ml ulei de masline 
  • 1 lamaie spalata bine sau ecologica si taiata felii 
Pentru sos (optional)
  • 1 galbenus de ou ecologic fiert 
  • 1 galbenus de ou ecologic crud 
  • 1 catel de usturoi ras fin 
  • 1 lingurita mustar Dijon 
  • 100 ml ulei de masline extra virgin 
  • sucul de la 1/2 de lamaie proaspat stors 
  • 20 g arpagic verde taiat marunt 
  • 1 ardei chili taiat fin 
  • piper proaspat macinat 
  • sare dupa gust 
Mod de prepare:
Puneti primele 5 ingrediente intr-un mojar si pisati-le pana cand sunt zdrobite fin. Adaugati restul de ingrediente si amestecati foarte bine. Aranjati doua bucati de folie alimentara pe o suprafata si suprapuneti-le putin. Curatiti pestele, spalati-l si cu servetele de bucatarie stergeti bine de apa (este la alegerea voastra daca taiati capul si aripioarele. Eu a trebuit sa le tai inainte sa il gatesc pentru a incape in tigaia pe care am folosit-o).
Asezati pestele peste folie si ungeti cu amestecul pentru marinat pe toate partile. Puneti felii de lamaie inauntru si cateva bucati mai mici deasupra. Aduceti marginile de folie si inveliti pestele dupa care inveliti bine din nou dar cu folie de aluminiu. Puneti acesta pe o tava si lasati in frigider 3-4 ore. Puneti ulei de masline intr-o tigaie de inox sau fier si incalziti la foc mediu. Indepartati ingredientele in care a fost marinat apoi puneti aceasta in tigaie. In functie de cat de mare este pestele prajiti pana este gata sau doar cateva minute pana se crusteaza deasupra dupa care transferati-l intr-o tava cu folie de aluminiu unsa cu ulei de masline si tineti la cuptor la 200 C (gaz 6) pana cand are temperatura interioara (in partea cea mai groasa) de 60 C. Serviti alaturi de garnitura si sosul preferat sau cu cel din aceasta postare.

Pentru sos:
Puneti galbenusurile de ou intr-un bol si cu o spatula zdrobiti pe cel fiert pana cand obtineti o pasta. Adaugati mustarul, usturoiul si treptat turnati ulei de masline amestecand continuu pentru ca acesta sa se emulsifieze. Adaugati sucul de lamaie, arpagic, chili, amestecati bine din nou apoi asezonati dupa gust. Tineti la rece pana la servire.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu