vineri, 26 aprilie 2013

Socca cu Dovlecel si Chorizo

Aceasta este printre preferatele mele retete cu faina de naut. Traditional socca, de origine Genovesa, este subtire sub forma unei clatite sau pizza si se serveste simplu. Curand am sa postez si reteta traditionala dar astazi va prezint cu aceasta combinatie care este delicioasa. Puteti adauga sau inlocui cu alte ingrediente deasupra dupa plac.

Pentru aluat (2 portii sau 4 aperitive) :
  • 200 g faina de naut 
  • sare si piper negru proaspat macinat 
  • 1/4 lingurita oregano, cimbru sau busuioc (dupa plac) 
  • 2 catei de usturoi mijlocii rasi fin 
  • 240 ml apa calda 
  • 2 linguri de ulei extra virgin 
  • 2 linguri ulei de masline (acesta se pune in vas) 
Pentru topping:
  • 2 cepe taiate pestisori fin (eu am folosit una alba si una rosie)
  • 30 g unt (80-82%) 
  • un praf de sare grunjoasa 
  • 1/2 dovlecel taiat felii 
  • 100 g chorizo proaspat prajit dupa plac (sau alti carnati) 
  • piper negru proaspat macinat 
  • Parmigiano Reggiano ras fin (merge foarte bine si cu Manchego) 
  • 1 lingura patrunjel taiat dupa plac
Mod de preparare:
Caliti ceapa in unt aproximativ 15-20 de minute. Prajiti chorizo sau carnatii alesi dupa plac. Puneti un vas termorezistent dreptunghiular sau oval in cuptor si preincalziti acesta la 200 C (gaz 6). 
Intr-un vas cu telul amestecati faina, sarea, piperul. Puneti usturoiul in apa, 2 linguri de ulei de masline extra virgin, amestecati si acesta apoi turnati peste faina. Formati apoi intr-un aluat subtire (asemanator celui de clatite). 
Scoateti vasul termorezistent fierbinte din cuptorul preincalzit. Puneti 2 linguri de ulei de masline in vas (miscati putin astfel incat sa fie uniform) apoi turnati aluatul fara sa amestecati. Aranjati ceapa caramelizata, feliile de dovlecel, chorizo deasupra si piper dupa gust. Tineti la cuptor intre 15-18 minute. Scoateti, presarati parmezan ras deasupra si lasati deoparte 7-8 minute. Puneti frunze de patrunjel apoi portionati. Optional stoarceti deasupra putin suc de lamaie proaspat. 

*Chiar daca inlocuiti parmezanul cu alta branza la alegere lasati aceasta la sfarsit.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu