Pentru sos:
- 30 g unt sau 2 linguri ulei de masline
- 2 ceape
- 2 morcovi
- 2 bate telina verde
- 2 ardei rosii
- 4 catei de usturoi
- 2 file de ansoa
- 700 g sos de rosii sau conserva de rosii decojite (nu bulion sau pasta)
- 1 lingurita busuioc uscat sau 20 g verde
- un praf de cayenne
- 2 lingurite zahar brun
- 2 linguri sfecla fiarta razalita (optional) sare de mare sau roz fina
- piper proaspat macinat
- 300 g faina de grau alba (fara aditivi de crestere)
- 3 oua mari ecologice (la temperatura camerei)
- un praf de sare
Pentru servire:
- Parmigiano Reggiano razalit
- 125 g mozzarela felii
- cateva frunze de busuioc verde sau felii subtiri de ardei iute
Mod de preparare:
Taiati ceapa marunt iar restul de legume in cubulete sau felii. Intr-o tigaie mare sau cratita de aluminiu puneti untul, ceapa, morcovii, telina, ardeii si putina sare. Caliti la foc mic pana cand sunt foarte moi, 10-15 minute. Adaugati ansoa, usturoiul maruntit, cayenne, sfecla, busuioc apoi caliti 1 minut. Puneti sosul de rosii, zaharul si fierbeti tot la foc mic 5 minute, asezonati dupa care lasati deoparte.
Pe o suprafata sau intr-un bol puneti faina si faceti o gaura in mijloc. Puneti ouale, sarea si cu o furculita bateti acestea in acelasi timp incorporand pe margini cate putina faina. Formati intr-un aluat, transferati pe masa daca ati facut in bol. Usor framantati aducand o margine si apasand usor cu podul palmei la mijloc.
Nu fortati sa incorporati repede toata faina doar daca aluatul simte nevoia. Daca vi se pare ca e prea uscat puneti cativa stropi de apa. Framantati pana cand formati un aluat ferm, nelipicios si putin elastic. Inveliti intr-o folie de plastic si lasati 15 minute. Impartiti in 4 sau 6 bucati pastrand cele nelucrate in folie si presarati cu faina pe masa si pe aluat.
Prin masina pentru paste pe setarea 1 treceti de 5 ori impaturind de fiecare data. Presarati faina pe ambele parti apoi mutati pe 6-7, grosimea recomandata pentru fettuccine. Taiati foaia de pasta la lungimea dorita apoi impaturati. Sa va asigurati ca are faina presarata pe toate partile.
Taiati la o grosime inte 1.5-1.8 cm. Despaturiti si lasati sa cada liber. Aduceti o oala cu apa si sare de mare sau roz la fiert. Incalziti sosul la foc mic. Adaugati pasta in apa, si fierbeti aproximativ 3-5 minute (depinde de grosime).
Amestecati cu o spatula ca acestea sa nu se lipeasca pe fundul oalei. Strecurati pastele pastrand 2 cani de apa. Puneti 1 cana de apa in sos, amestecati si transferati-le. Nu va lasati inselati intotdeauna sosul va fi absorbit de paste, acestea nu trebuie sa se usuce. Adaugati mai multa apa daca trebuie.Serviti imediat cu parmezan razalit si mozzarela.
*Daca nu aveti masina de paste acelasi lucru se poate face si cu mana. Intindeti aluatul foarte subtire pe o suprafata presarata cu faina, alegeti lungimea dorita, impaturati si taiati la latimea recomandata.
** Puteti deveni creativi si adaugati bacon (sau kaiser) si/sau alte mirodenii dupa gust.
*** Cea de a doua cana de apa rezervata se poate folosi pentru reincalziri ulterioare.
Portii: 4-5
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu