joi, 24 ianuarie 2013

Lipii de Casa


Imi place sa folosesc lipiile foarte mult pentru sandwich-uri. De mult timp am cautat in comert produse care sa nu contine aditivi sau alte ingredinte de care ma feresc cu mare atentie. Am ajuns la concluzia ca si daca voi gasi astfel de produse nu vor fi niciodata ca cele proaspat preparate. Iata va prezint o reteta similara celei traditionale.

Ingrediente:
  • 245 g faina de grau alba 
  • 100 g faina de grau neagra
  • 3/4 lingurita sare de mare sau roz fina
  • 1/3 lingurita praf de copt
  • 71 g untura 
  • 180 ml apa calda (intre 40-45 C)
Mod de preparare:
Intr-un blender sau robot de bucatarie puneti fainele, praful de copt, sarea si untura. Pulsati pana cand untura este bine incorporata cu faina, vreo 10-15 secunde. Transferati intr-un bol, adaugati 160 ml apa si cu o furculita amestecati bine. Daca este prea uscat adaugati restul de apa. Framantati usor pe o suprafata cu putina faina pana cand aluatul este putin ferm si elastic, aproximativ 6-7 minute (adaugati doar un praf de faina daca este necesar). Impartiti acesta in 8 bucati egale, formati-le apoi in bile. Acoperiti-le cu folie de plastic si lasati 40 de minute. 
Incalziti o tigaie pe foc mediu (optional puteti pune 3-4 stropi de ulei de masline, nu lasati sa se arda). Intindeti fiecare bila de aluat intr-un cerc cu diametrul de aproximativ 20-21 cm. Coaceti pe fiecare parte in jur de un minut sau pana cand apar bule de aer si 'pete maronii'. Tineti-le acoperite cu un prosop sau folie de aluminiu daca le folositi imediat sau acoperiti cu folie de plastic si refrigerati cand acestea sunt reci. 

* Mie imi plac lipiile mai subtiri. Daca le doriti mai groase faceti portie dubla. 
** Daca doriti lipiile mai mari impartiti aluatul doar in 4 si dublati diametrul cercului.
Portii: 8-9 lipii






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu