joi, 24 ianuarie 2013

Tarta cu Sardine

Aceasta reteta este inspirata de o tarta care am cumparat o data intr-o cofetarie din Castellon. Mi-a placut foarte mult si am incercat sa o recreez. 

Pentru aluat: 
  • 240 g faina de grau alba (fara aditivi de crestere) 
  • 89 g unt rece (80-82%) taiat in cuburi
  • 125 ml apa rece
  • un praf de sare
Pentru umplutura: 
  • 6 cepe (eu am folosit 4 galbene si 2 rosii) 
  • 60 g unt (80-82%) 
  • un praf de sare de mare
  • 2 ardei copti taiati pestisori (este important sa fie copti) 
  • 85-100 g sardine in ulei de masline 
  • 1 ou ecologic
Mod de preparare:
Intr-un blender sau robot de bucatarie puneti faina, sare si unt. Pulsati de 10 ori a cate 2 secunde o data. Puneti apa si mai pulsati cateva secunde pana cand se formeaza intr-un aluat. Transferati pe o suprafata si framantati usor pana cand puteti forma intr-o bila. Inveliti in folie de plastic si lasati 30 de minute la rece. Intre timp preparati umplutura. Intr-o tigaie topiti untul si caliti cepele taiate fin cu putina sare la foc mic pana cand acestea sunt caramelizate, aproximativ 20 de minute. Sardinele rupeti-le in bucati mai mici iar ardeii taiati pestisori. 

Presarati putina faina pe o suprafata, impartiti aluatul in 4 parti egale si intindeti fiecare in forma ovala de aproximativ 28 cm l si 17 cm l. Puneti ceapa calita, lasand aproximativ 2 cm pe margini apoi sardine si ardeii. Rulati marginile si cu o pensula ungeti-le cu ou batut. Coaceti la 180 C (gaz 4), 5-30 minute (depinde de cuptor, verificati la 20 de minute) sau pana cand are o crusta aurie. 

*Untul se poate incorpora in faina si intr-un bol cu degetele (doar ca va dura mai mult) dupa care adaugati apa amestecand cu o furculita pana cand se formeaza aluatul. Serviti-le simplu sau acompaniate cu putina salata. 

Portii: 4




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu