Aceasta reteta este inspirata de o tarta care am cumparat o data intr-o cofetarie din Castellon. Mi-a placut foarte mult si am incercat sa o recreez.
Pentru aluat:
- 240 g faina de grau alba (fara aditivi de crestere)
- 89 g unt rece (80-82%) taiat in cuburi
- 125 ml apa rece
- un praf de sare
Pentru umplutura:
- 6 cepe (eu am folosit 4 galbene si 2 rosii)
- 60 g unt (80-82%)
- un praf de sare de mare
- 2 ardei copti taiati pestisori (este important sa fie copti)
- 85-100 g sardine in ulei de masline
- 1 ou ecologic
Intr-un blender sau robot de bucatarie puneti faina, sare si unt. Pulsati de 10 ori a cate 2 secunde o data. Puneti apa si mai pulsati cateva secunde pana cand se formeaza intr-un aluat. Transferati pe o suprafata si framantati usor pana cand puteti forma intr-o bila. Inveliti in folie de plastic si lasati 30 de minute la rece. Intre timp preparati umplutura. Intr-o tigaie topiti untul si caliti cepele taiate fin cu putina sare la foc mic pana cand acestea sunt caramelizate, aproximativ 20 de minute. Sardinele rupeti-le in bucati mai mici iar ardeii taiati pestisori.
Presarati putina faina pe o suprafata, impartiti aluatul in 4 parti egale si intindeti fiecare in forma ovala de aproximativ 28 cm l si 17 cm l. Puneti ceapa calita, lasand aproximativ 2 cm pe margini apoi sardine si ardeii. Rulati marginile si cu o pensula ungeti-le cu ou batut. Coaceti la 180 C (gaz 4), 5-30 minute (depinde de cuptor, verificati la 20 de minute) sau pana cand are o crusta aurie.
*Untul se poate incorpora in faina si intr-un bol cu degetele (doar ca va dura mai mult) dupa care adaugati apa amestecand cu o furculita pana cand se formeaza aluatul. Serviti-le simplu sau acompaniate cu putina salata.
Portii: 4
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu