Ingrediente:
- 125 ml apa
- 250 ml lapte integral
- 30 g drojdie proaspata
- 45 ml ulei de masline extra virgin
- 1 lingurita sare
- 1 lingura zahar
- 530 g faina de grau alba
- 100 g faina de secara
- 5-6 catei de usturoi (nu mari)
- 1 lingurita ulei de masline
- un praf sare de mare fina
- un praf de mirodenii (optional)
- 1/2 ceapa rosie
- 1 ou ecologic
- 1 lingura lapte
- seminte de floare soarelui
Puneti apa si laptele intr-un bol si incalziti 30 de secunde. Sfarmati drojdia peste lapte si apa, apoi adaugati zaharul, sarea si amestecati bine. Intr-un bol puneti fainele inglobandu-le bine cu un tel. Turnati lichidele peste acestea si cu o furculita formati intr-un aluat. Tranferati pe o suprafata cu excesul de faina ramas si framantati 8-9 minute incorporand aceasta treptat. Transferati intr-un bol cu o lingura de ulei de masline, ungeti aluatul si fundul bolului, acoperiti si lasati intr-un loc cald o ora.
Preincalziti cuptorul la 180 C (gaz 4). Fara sa curatati usturoiul zdrobiti-l usor, puneti-l intr-o tava cu folie de aluminiu, ulei de masline deasupra, sare si mirodeniile. Tineti la cuptor 10 minute dupa care scoateti tava si stingeti cuptorul. Curatati usturoiul de coaja, puneti-l in blender cu ceapa si pulsati pana cand acestea sunt maruntite.
Presarati un praf faina pe o suprafata, apasati si intindeti putin aluatul. Puneti ceapa cu usturoiul si framanati usor pentru a incorpora acestea. Impartiti apoi aluatul in 10 bucati aproximativ egale. Formatile in bile (ajutati-va presarand putina faina daca este nevoie) si aranjati-le intr-o tava cu folie de aluminiu lasand cel putin 5 cm intre ele (eu am fost nevoita sa le pun pe doua ture). Acoperiti acestea cu un prosop si mai lasati sa creasca 40 de minute. Preincalziti cuptorul la 190 C (gaz 5). Inainte sa le introduceti in cuptor ungeti deasupra cu ou apoi presarati seminte de floarea soarelui. Coaceti chiflele intre 20-25 de minute sau pana au o culoare aurie. Lasati sa se raceasca cel putin la temperatura camerei inainte de a servi.
Portii: 10 chifle mari
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu